Waarom dinosaurussen speelgoed het altijd zo goed doet bij kinderen 

Sta jij ook weleens perplex van het vermogen van je kind om moeiteloos namen van uitgestorven dieren op te noemen? Raptor, Dilodicus, Brachiosaurus, wat? Een fascinatie met dino’s is voor kinderen niet ongewoon. Integendeel: dinosaurussen speelgoed, boekjes, films en series zijn populairder dan ooit bij onze kleintjes (en laten we eerlijk zijn, ook bij onszelf!) Maar waar komt die fascinatie eigenlijk vandaan? En waarom is een interesse in dinosaurussen zo veel voorkomend bij jonge kinderen? Wij leggen het je uit! 

Dinosaurus fase uitgelegd 

Bijna elk kind maakt wel een dino fase door. Dit kan al op enorm vroege leeftijd zijn: sommige peuters kunnen al namen uitspreken van dino soorten voor ze überhaupt netjes dankjewel kunnen zeggen. Ook neemt de obsessie met dinosaurussen speelgoed in deze fase vaak tegelijkertijd enorm toe. Waarschijnlijk komt dit door een gebrek aan blootstelling aan de daadwerkelijke dieren (je begrijpt – omdat ze uitgestorven zijn). Je kindje herkent alle andere dieren namelijk uit de tripjes naar de dierentuin of van op televisie. Een leeuw of tijger is tastbaarder omdat het zichtbaar is. Een dinosaurus vergt een stuk verbeelding, iets waaraan kinderen natuurlijk geen gebrek hebben. Wanneer zij met hun dinosaurussen speelgoed spelen, is het aan hun om te beslissen wat het beest doet omdat het aan niks gespiegeld kan worden.  

Ook wordt de grootsheid van het dier gelinkt aan de interesse van kinderen in de dinosaurus. Dino’s zijn groter dan groots, iets wat kinderen niet kunnen bevatten. Ook laten ze natuurlijk super coole skeletten achter die ze in musea kunnen bekijken. Het mysterieuze werkt door in hun fantasie – en wordt tot uiting gebracht wanneer het speelt met zijn of haar dinosaurussen speelgoed. 

Dinosaurussen speelgoed: emotionele ontwikkeling 

Dat uitspelen van hun fantasieën werkt bij kinderen heel goed voor hun creatieve vorming. Spelen met dinosaurussen speelgoed zorgt voor een bubbel effect, waarin zij de leiding kunnen nemen over situaties en deze uit kunnen spelen. Ook schijnt het dat identificatie met een grote, boze diersoort helpt met het verwerken van woede en negatieve emoties. Wanneer het kindje zich kan plaatsen in de positie van het dinosaurussen speelgoed waarmee hij of zij speelt, voelt het zich sterk en geeft het zelfvertrouwen. Dat zijn dino’s immers ook! 

Voor jongens of meisjes? 

Er wordt doorgaans vanuit gegaan dat dinosaurussen speelgoed meer voor jongens is weggelegd, maar dat idee is natuurlijk inmiddels achterhaald. Jongens voelen zich over het algemeen sneller getrokken tot dinosaurussen omdat zij zich identificeren met de helden op beeld en in stripverhalen. Ook worden dinosaurussen in cartoons vaker als man afgebeeld. Hierdoor voelen meisjes zich minder snel verbonden met dinosaurussen speelgoed. Toch is het belangrijk de liefde en interesse ervoor te delen als deze bestaat. Zoals je onderhand begrijpt, heeft een kind enorm veel baat bij een obsessieve fase met een fictief karakter. Waarom niet eens samen een bezoekje aan een museum brengen, boeken lezen over dino’s of samen spelen met het dinosaurussen speelgoed? Want laten we eerlijk zijn: ze zijn ook wel héél cool!